A világhírű Miklósa Erika operaénekesnő játssza Melindát, míg Bánk bánt a nemzetközlieg elismert operaművész Kovácsházi István alakítja a február 1-jén sorra kerülő Bánk bánban.

A Kolozsvári Magyar Opera rendkívüli előadását Kulcsár Szabolcs vezényli, rendezője Dehel Gábor. Erkel Ferenc Bánk bán című remekművét február 1-jén este fél héttől tekintheti meg a közönség az opera nagytermében. A rendhagyó produkció a Kolozsvári Magyar Opera és a Simándy József Zeneművészeti Alapítvány együttműködésével jött létre.

Bánk bán (1860) a 19. század legnagyobb formátumú magyar operadramaturgjának műve, aki az olasz és francia opera fő irányait szem előtt tartva írt hangsúlyozottan nemzeti jellegű, ugyanakkor drámaiságában egyetemes érvényű operazenét. Erkel Feremc harmadik operája, a Bánk bán, az érett mester összegző alkotásának tekinthető.

1940-ben mutatták be a Bánk bánnak az átdolgozott változatát, amely egyaránt érintette a zenét, a szcenikai elemeket és a szöveget. Az átdolgozást többen is bírálták. Napjainkban az összes Erkel-operát műsoron tartó Kolozsvári Magyar Opera az egyetlen intézmény, amely megszakítás nélkül őrzi az eredeti változat hagyományát (a Bánk bán véglegesnek tekinthető – részben áthangszerelt – partitúráját Erkel az 1866-os bemutató alkalmából küldte el Kolozsvárra).

A Kolozsvári Magyar Opera vendégelőadása a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban február 3-án kerül színpadra.

Megosztás: