Miklósa Erika énekel a leukémiás és daganatos gyermekek gyógyulási feltételeinek javításáért szervezett Zongoraáriák című jótékonysági koncerten az Operában, 24-én.

Október 18-án 11 órától a színház igazgatói és művészei közösen hívják fel a figyelmet a daganatos betegségben szenvedő gyermekek segítésének lehetőségére: az Operaház elé megalkotott kórházi installációnál a nyilvánosság előtt készítenek figyelemfelhívó fotósorozatot. A felhíváshoz közel húsz művész csatlakozott, köztük Apáti Bence.

Az Opera és az Őrzők Alapítvány idén ötödik alkalommal rendezi meg a Zongoraáriák című jótékonysági estet azzal a céllal, hogy a Tűzoltó utcai gyermekklinikán kezelt súlyos betegségben szenvedő gyerekek gyógyulási esélyeit a közösség összefogásának erejével is javíthassák, valamint, hogy a kultúra közösségformáló erejének eszközével is felhívják a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára.

Az újonnan diagnosztizált daganatos és leukémiás gyerekek száma évente átlagosan eléri a 300 főt, közel 50%-ukat a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelik. A professzionális szakmai felkészültségnek köszönhetően az érintett gyerekek csaknem 80%-a meggyógyul, és teljes életet él. A klinika hivatalos alapítványa, az Őrzők Alapítvány kiemelt figyelmet fordít gyógyulási feltételeik és kórházi körülményeik javítására. Az október 24-i Zongoraáriák jótékonysági koncert bevételét a klinika sebészeti műtőjének korszerűsítésére fordítják.

Miklósa Erika partnerei ezúttal a legfiatalabb művészgeneráció képviselői: Gyöngyösi Ivett és Berecz Mihály ifjú zongoraművészek. Gyöngyösi Ivett a Zeneakadémia kivételes tehetségű gyermekek képzőjéből indult el a világhírnév felé. A Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny kétszeres fődíjasa, a Lions Nemzetközi Zongoraverseny első helyezettje, Hamburgban elnyerte a Steinway & Sons Young Steinway Artist címet. UNESCO-különdíjas, a Lancaster Nemzetközi Zongorafesztivál (USA) első helyezettje. Kiváló művészekkel koncertezik, legutóbb Plácido Domingo kérte fel közös zenélésre.

A másik nagy reménység, Berecz Mihály mindössze tizennyolc éves, ám 14 éve lépett először színpadra – akkor még gardonosként. 2010-ben kiemelt első díjat kapott a XII. Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen, ugyanebben az évben szerepelt a Berlini Zenei Fesztiválon mint a szakközépiskola zenekarának szólistája. 2011 decemberében kiemelt nívódíjjal tért haza a III. Országos Bartók Béla Zeneiskolai zongoraversenyről. Tízévesen kezdte meg zeneszerzés tanulmányait, ma már önálló, saját műveket jegyez.

Az operaházi jótékonysági hangversenyen Bartók és Bellini darabjai mellett Liszt Ferenc műveit játsszák. A szerző neve összeforrt a sorozattal, hiszen Liszt szellemiségéhez hozzátartozott az önzetlen adakozás, nem ritkán kizárólag jótékonysági céllal adott koncertet. Fellépéseivel, illetve azok bevételeivel támogatott árvaházat, nőegyletet, őrhadat és „zenedét” is. Az Opera Liszt nyomdokain járva rendezi jótékonysági sorozatát.

A figyelemfelhívás szándékával először állnak ki közösen az Opera művészei a beteg gyermekekért. Október 18-án 11 órától készítik el fotósorozatukat hivatalos közösségi oldalukra. Az Opera előtt kórházi ágyakat helyeznek el gyógyult gyermekek üzeneteivel, a kis betegeket pedig játék mackók helyettesítik. A figyelemfelkeltő összefogáshoz az Opera igazgatói: Ókovács Szilveszter és Solymosi Tamás mellett további 16 művész csatlakozott, köztük Apáti Bence,Bajári Levente és Liebich Roland balettművészek, valamint Bakos Kornélia, Cserhalmi Ferenc, Egri Sándor, Gál Gabi, Geiger Lajos, Kováts Kolos, Mitilineou Cleo, Molnár Ágnes, Mukk József, Palerdi András, Sáfár Orsolya,Szerekován János, Zavaros Eszter. Az eseményhez csatlakoznak az Operaház örökös tagjai is: Szinetár Miklós és Berkes János is.

 

Címkék:
Megosztás: