Április 9-én, a virágvasárnapi ünnepi istentisztelettel egybekötött koncerten avatták fel az új orgonát a Budapest-Németajkú Református Egyházközség tagjai.

A történeti orgonák jellegzetes stílusai közül a türingiai orgonatáj protestáns barokk zenére gyakorolt hatása vitathatatlan: Johann Sebastian Bach orgonaműveinek javát ezen a területen alkotta, a türingiai hangzásesztétikától inspirálva. Most, a reformáció 500. évfordulóján ezt az orgonaideált hallhatjuk Budapesten, a 15 éve felújított Hold utcai Református templomban, ahol a reformáció talaján született orgonatípus történetileg minden tekintetben hűséges, innovatív megoldásokkal újragondolt képviselője áll a protestáns közösség, a hallgatói, használói szolgálatába.
A Gyülekezet és a hangszert megépítő Aeris Orgona Kft. egy valódi Bach-i orgonával tiszteleg a félévezredes reformáció előtt, mely nem pusztán a múltat emeli át jelenünkbe, hanem igaz értékeket tesz korszerűvé és egyúttal, magán túlmutatva befektet a jövőbe is.

A hangszer ma már különlegesnek számító tulajdonsága, hogy emberi erővel is működésbe lehet hozni. A szélcsatornákat és a szélládákat 18. századi minták alapján tervezték, a hangszeren lévő 1130 síp minden darabja történelmi példák alapján és korabeli technológia alkalmazásával készült.

Az új orgonát az istentiszteleten Fassang László orgonaművész avatta fel Miklósa Erika operaénekesnő közreműködésével.

Megosztás: